top of page

SEA Danışmanlığı

Maddelerin ve Karışımların Sınıflandırılması, Etiketlenmesi ve Ambalajlanması (SEA) Yönetmeliği Kapsamında Hizmetlerimiz

TC Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 11 Aralık 2013 tarihinde 28848 sayılı Resmi Gazete'de Maddelerin ve Karışımların Sınıflandırılması, Etiketlenmesi ve Ambalajlanması Hakkında Yönetmelik (SEA) hakkında revize edilmiş bir yönetmelik yayımlamıştır. AB CLP Yönetmeliği (1272/2008 EC) ile paraleldir ve 01 Haziran 2016'da tamamen yürürlüğe girmiştir.

Yönetmelik, Türkiye'de kimyasalların sınıflandırması, etiketlenmesi ve ambalajlanması için ayrıntılı kurallar ve ilkeler belirlemekte ve GHS (Globally Harmonized System) kavramlarını Türkiye'ye getirmektedir. Bu yönetmelik sayesinde Türkiye, Birleşmiş Milletlere üye veya bu uygulamayı kabul eden diğer ülkeler ile aynı standartlara sahip olacaktır.

AB CLP yönetmeliğine benzer bir şekilde, imalatçıların ve ithalatçıların tehlikeli maddelerin ve karışımların sınıflandırmalarını ve etiket özelliklerini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ilgili sistemine (Kimyasal Kayıt Sistemi - KKS) kayıt etmelerini gerektirmektedir.

Yönetmeliğin temel amacı; piyasaya sunulan maddelerin, karışımların ve eşyanın, insan sağlığı ve çevre üzerinde oluşturabileceği olumsuz etkilere karşı önlem almaktır. Bununla birlikte piyasaya sürülen maddelerin belirli şartlar dahilinde dolaşımlarını temin etmek üzere sınıflandırılmasına, etiketlenmesine ve ambalajlanmasına ilişkin hükümleri düzenlemektir.

 

Yönetmelik kapsamındaki yükümlükler :

 - Piyasaya sürülen maddelerin ve karışımların zarar ve önlem sınıflandırılması:

Madde, karışım ya da eşya ithal eden ya da üretici firmalar Yönetmelik kapsamında ürünlerinin Zararlılık ve Önlem İfadelerini belirlemek ve ilan etmek ile yükümlüdür.

- Zararlı maddelerin ve karışımların etiket ve ambalaj özellikleri :

Yönetmelik kapsamında Zararlılık İfadesi alan bir madde, karışım ya da eşya, yine Yönetmeliğin öngördüğü şekilde ambalajlanmalı ve etiketlenmelidir.

- Güvenlik Bilgi Formları:

Eğer madde, karışım ya da eşyanın, Yönetmeliğin 20. Maddesi uyarınca Güvenlik Bilgi Formu Hazırlanması gerekliliği var ise “29204 sayılı Zararlı Maddeler Ve Karışımlara İlişkin Güvenlik Bilgi Formları Hakkında Yönetmelik” uyarınca Güvenlik Bilgi Formu hazırlanır.

- Kimyasal Kayıt Sistemine (KKS) kayıtların yapılması:

Zararlı olarak sınıflandırılan (zararlılık ifadesi alan) maddeler Çevre ve Şehircilik  Bakanlığının KKS sistemine kayıt edilmelidir.

  

SEA Yönetmeliği Kapsamında Firmamızın Hizmetleri:

  • Madde envanterinin oluşturulması

  • Zararlı madde ve karışımların etiket ve ambalaj özelliklerinin belirlenmesi

  • Zararlılık ifadesi alan maddelerin KKS kayıtlarının yapılması

© 2020 by Konsuldata©Ltd

bottom of page