top of page
  • Kendi imalatım için madde üretiyorum ve piyasaya arz etmiyorum, bu maddenin sınıflandırma etiketleme bildirimini yapmalı mıyım?"
    Maddelerin ve Karışımların Sınıflandırılması, Etiketlenmesi ve Ambalajlanması Hakkında Yönetmeliğin (SEA Yönetmeliği) Madde -41'ine göre, sadece piyasaya arz edilen ve zararlı olan maddelerin sınıflandırma etiketleme bildirimi yapılmalıdır.
  • Sınıflandırma ve Etiketleme Bildirimi hangi yolla yapılır?
    Sınıflandırma Etiketleme bildirimi Entegre Çevre Bilgi Sistemi (https://ecbs.cevre.gov.tr/) içerisindeki uygulamalardan biri olan Kimyasal Kayıt Sistemi aracılığı ile yapılır.
  • Piyasaya arz etmeyip, kendi imalatımda kullanmak üzere ithal edilen zararlı kimyasal maddeler için de Güvenlik Bilgi Formu hazırlanması gerekiyor mu?"
    Evet, madde ve karışım ithalatçılarının da Güvenlik Bilgi Formu hazırlama yükümlülüğü bulunmaktadır. Ayrıca ithalat da bir piyasaya arzdır.
  • KKDİK Yönetmeliği kapsamında fason üretimler için maddeleri kayıt ettirecekler kimlerdir ?
    Fason üretici, üçüncü bir grubun talebiyle, bir ekonomik bedel karşılığında, kendi teknik imkanları ile madde ya da maddenin kullanıldığı karışımı üreten firmadır. Bu maddeler genelde üçüncü tarafça piyasaya arz edilir. Bu yapı, örneğin imalat prosesinin (damıtma, santrifüj vb. gibi) karmaşık ekipman gerektiren ara basamağı olarak kullanılır. KKDİK Yönetmeliğine göre yılda bir tondan fazla imalat yapan imalatçıların kayıt zorunluluğu bulunmaktadır. Bundan dolayı, gerçek veya tüzel kişinin kayıt yaptırması gerekip gerekmeyeceğini akla getiren husus, Madde 4(ö)’deki tanıma göre, bir maddenin imalatını yapıp yapmadığıdır. Bu kapsamda, üçüncü taraf adına madde imal eden kuruluş, KKDİK Yönetmeliğine göre imalatçı sayılır ve buna göre kayıt yaptırması gerekmektedir. Tedarik zinciri içerisinde kayıt zorunluluğu olan aktörler ve sorumlulukları hakkında detaylı bilgiler Kayıt Rehberinde verilmektedir. Ayrıca fason imalatçıların yükümlülükleri ile ilgili detaylı bilgi Yardım Masasının Rehberler bölümündeki 'KKDİK ve Fason İmalatçı Bilgi Notu'nda da yer almaktadır.
  • KKDIK Nedir?
    KKDİK Kimyasalların Kaydı, Değerlendirmesi, İzni ve Kısıtlanması anlamına gelmektedir. KKDİK Yönetmeliği, insan sağlığı ve çevreyi kimyasalların olumsuz etkilerinden en üst düzeyde korumayı amaçlamaktadır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, KKDİK Yönetmeliği hükümlerine göre kimyasal maddelerin kayıt, değerlendirme, izin ve kısıtlama süreçlerini yönetecektir. KKDİK'in temel amaçları; İnsan sağlığını ve çevreyi kimyasalların zararlarından yüksek düzeyde korumak. Kimyasalları piyasaya arz edenleri (üretici , imalatçı, ithalatçı) kimyasalların güvenli kullanımını sağlamaktan zorunlu tutmak. Türkiye kimya sanayiinde rekabetin ve yenilikçiliğin arttırılmasını sağlamak Maddelerin zararlı özelliklerinin değerlendirilmesinde kullanılan hayvan deneylerini azaltmak ve alternatif yöntemleri özendirmek ör. QSAR ve read across.
  • İthal edilen zararlı kimyasalın güvenlik bilgi formu aynen Türkçeye çevrilerek bu şekilde Türkiye'de piyasaya arz edilir mi?
    Hayır. Güvenlik bilgi formları, güvenlik bilgi formlarının hazırlanmasına ilişkin personel belgelendirmesi konusunda akredite olmuş kuruluş tarafından belgelendirilmiş kişilerce 13/12/2014 tarihli ve 29204 sayılı resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “Zararlı Maddeler ve Karışımlara İlişkin Güvenlik Bilgi Formları Hakkında Yönetmelik”e uygun olarak hazırlanır.
  • SEA Nedir?
    Madde ve karışımların ticareti sadece iç pazarı değil küresel pazarı da ilgilendiren bir konudur. Dünya çapında ticareti kolaylaştırma bakışıyla, insan sağlığını ve çevreyi koruyarak, Birleşmiş Milletler (UN) yapısı içinde sınıflandırma ve etiketlemeyle birlikte bunların uygulamaları için genel ilkeler için uyumlaştırma kriterleri 12 yıllık bir süreç boyunca dikkatli bir biçimde geliştirilmiştir. Sonuç, Kimyasalların Sınıflandırılması ve Etiketlenmesi konusunda Küresel Uyumlaştırılmış Sistem (UN GHS) olarak adlandırılmıştır: http://unece.org/trans/danger/publi/ghs/ghs_welcome_e.html. SEA Yönetmeliği ile işletmeler, bir yandan tedarik ve kullanım için diğer yandan taşımacılık için sınıflandırma ve etiketleme kurallarının küresel uyumlaştırmasından ve aralarındaki tutarlılıktan yararlanmalıdır.
  • Sınıflandırma ve etiketleme bildirimi ne zaman yapılmalıdır?
    1 Haziran 2015 tarihinden itibaren, maddeler ve karışımın zararlı olarak sınıflandırılmasına neden olan maddelerin piyasaya arz edilmelerini takip eden 1 ay içerisinde bildirimde bulunulur.
  • Yurtdışında yerleşik Türkiye'ye madde veya karışım gönderen bir firma sınıflandırma etiketleme bildirimi için nasıl bir yol izlemeli?
    Kendi halinde veya karışım içinde maddelerin ithal edilmesi durumunda bildirim yükümlülüğü ithalatçınındır. Bu yükümlülük, ticari sır gerekçesiyle, yurtdışında yerleşik gerçek veya tüzel kişilerin bir akitle belirlediği Türkiye’de yerleşik temsilcileri aracılığı ile de yerine getirebilir.
  • KKDIK Yönetmeliği'nin kapsamı nedir?
    KKDIK Yönetmeliği maddelerin kendi halinde, karışım içinde ya da eşya içinde ithalatını, kullanımını, imalatını, piyasaya arzını kapsar.
  • Güvenlik Bilgi Formu'nu kimler hazırlayabilir?
    Güvenlik Bilgi Formu Hazırlayıcı Sertifikası'na sahip kişiler Türkiye'de geçerli Güvenlik Bilgi Formu hazırlayabilirler. Aşağıdaki şartları sağlayanlar sertifika yeterlilik sınavına katılabilirler: Lise mezunu olup kimya sektörü üretim, laboratuvar, kalite kontrol ve benzeri bölümlerde en az beş yıl çalışmış olanlar, Kimya teknik lisesi, kimya meslek lisesi ve benzeri liselerden mezun olup kimya sektörü üretim, laboratuvar, kalite kontrol ve benzeri bölümlerde en az iki yıl çalışmış olanlar, Kimya ön lisans mezunu olup kimya sektörü üretim, laboratuvar, kalite kontrol ve benzeri bölümlerde en az bir yıl çalışmış olanlar, Mühendislik ve eczacılık fakültelerinden, fen veya fen-edebiyat fakültelerinin kimya, biyoloji veya fizik bölümlerinden mezun olanlar, Kimya bilimi ile ilgili yüksek lisans, doktora yapmış olanlar.
  • İthal edilen zararlı madde ve/ya karışımların etiketleri ve güvenlik bilgi formları Türkçe olmak zorunda mıdır?
    Evet. İthal edilen zararlı madde ve karışımların etiketleri ve güvenlik bilgi formları Türkçe hazırlanır. Bununla birlikte, tedarikçiler, kullanılan tüm dillerde aynı detayların yer alması kaydıyla, etiketlerinde Türkçenin yanında farklı diller de kullanabilir.

© 2020 by Konsuldata©Ltd

bottom of page